Belangrijk: dit gebeurt er met je auto als je hem te lang niet gebruikt!

Belangrijk: dit gebeurt er met je auto als je hem te lang niet gebruikt!

Staat jouw auto door het vele thuiswerken ook al zo lang stil? Stilstand is achteruitgang en daarom hier een aantal tips van de BOVAG, waar ruim 5.000 autobedrijven bij zijn aangesloten, om je auto toch in topconditie te houden voor als je tóch de weg op moet.

Accu

Stille verbruikers in de auto gebruiken stroom; denk aan de centrale vergrendeling, een alarmsysteem en een klokje. Dus de accu loopt langzaam leeg en die wordt normaliter tijdens het rijden opgeladen. Het is dus van belang dat je sowieso elke week of twee weken toch minimaal een half uurtje aaneengesloten rijdt, zodat de accu kan bijladen. Anders krijg je de auto een volgende keer wellicht niet gestart.

Banden

Er loopt automatisch altijd langzaamaan lucht uit je banden. Let dus goed op de bandenspanning voordat je na lange tijd weer gaat rijden. Als de auto heel lang stil heeft gestaan, kan de band afvlakken (‘vierkante wielen’ krijg je dan) en dat heeft negatieve invloed op de wegligging en dus de veiligheid. Ook hier geldt weer: ga regelmatig toch een eindje rijden. En als je van tevoren weet dat je de auto lange tijd niet gaat gebruiken, pomp de banden dan extra hard op.

Wassen

Sowieso is het ook in de winter verstandig om de auto te laten wassen, want als strooizout blijft zitten, dan kan dat lakbeschadigingen verergeren of zich ophopen in de wielkasten en bij de remmen bijvoorbeeld. Bovendien: als er vogelpoep op de auto zit, wacht dan niet te lang met een wasbeurt, want vogelpoep is zuur en vreet uiteindelijk in de lak. Dus evengoed regelmatig naar de wasstraat!

Vrieskou

Misschien heb je wel winterbanden, maar heb je de montage ervan deze keer overgeslagen, omdat je toch niet op wintersport kan en ook niet per se de weg op hoeft. Doe dat dan dus ook niet alsnog wanneer het sneeuwt of de wegen glad zijn: blijf thuis. Let bovendien op dat je ruitensproeiervloeistof mét antivries hebt bijgevuld.

Kijk voor meer informatie op www.bovag.nl!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BOVAG.