Eten & Drinken

Dit wist jij nog niet over koffie

Goedemorgen! Start jij de dag ook het liefst met een kopje koffie omdat je anders écht niet wakker kan worden? Dan vind je het vast leuk om onderstaande weetjes over koffie te lezen. Heb je bij de koffiemachine op het werk ook gelijk interessante gespreksstof. Wedden dat er maar weinig mensen zijn die weten dat koffie een fruitsoort is.

In een espresso zit minder cafeïne (65 gram) dan in een kopje ouderwetse filterkoffie (85 gram)

Koffie is eigenlijk een fruitsoort. Koffiebonen zijn namelijk eigenlijk geen bonen, maar pitten van een bes.

Café Au Lait was vroeger eigenlijk een ‘medicijn’. In de 16e eeuw bedacht een Franse dokter dat het drinken van koffie met melk goed was voor zijn patiënten.  

De cafeïne uit koffie werkt super snel. Na tien minuten begint het al te werken. Na ongeveer drie uur is het je lichaam weer uit.

Je kunt heel makkelijk verslaafd raken aan koffie. Een volwassen persoon heeft maar 100 milligram cafeïne per dag nodig om een koffieverslaving te creëren.

Het woord espresso komt van het Latijnse woord uitpersen.

Waar er in Nederland veel jongeren een bijbaantje hebben als barista, zijn het in Italië vooral oudere mensen die dit werk doen. De gemiddelde leeftijd van een barista is daar namelijk 48! In Italië ziet men het dan ook niet als bijbaantje, maar meer als een echt beroep.

De beste tijd om koffie te drinken is tussen 09:30 uur en 11:30 uur. Tussen deze tijdstippen daalt het niveau van cortisol (hormoon dat je biologische klok stuurt) en geeft de koffie je een échte boost.

De duurste koffie ter wereld is Kopie Luwak uit Indonesië. Het proces is best een beetje gek, en daarom ook zo duur. De (beste) koffiebessen worden namelijk opgegeten door een katachtige, waarna het vruchtvlees wordt verteerd en de pitten overblijven in de ontlasting van het beestje. Hierna worden deze gewassen en licht geroosterd. Voor een pond van deze koffie betaal je gemiddeld € 175(!)

Vroeger bestond er een wet in Turkije waarin stond dat als een man zijn vrouw niet voorziet van voldoende koffie, zij een echtscheiding mag aanvragen.


Gewoon het leukste blad van Nederland