Eten & Drinken

Wil je dit jaar een makkelijk en snel kerstdiner? Maak een van deze heerlijke wokgerechten.

Tijdens de kerstdagen maken we vaak uitdagende gerechten voor grote groepen eters. Dat kan van tevoren zorgen voor veel kookstress. Wil je deze keer iets lekkers maken dat daarnaast makkelijk, snel en gezond is? Dan is de wok ideaal. Alles hoeft maar heel even in de pan en het maakt niet uit hoe groot je groep is. Je kunt in feite alles wokken wat je wilt, maar met deze recepten ter inspiratie kan je kerstdiner niet misgaan. 

Chinese biefstuk
Hoofdgerecht 4 personen


400 g biefstuk * 3 bosuien * 2 tenen knoflook * 3 cm verse gemberwortel * 1,5  eetlepel sesamzaadjes * 2 eetlepels arachideolie * 2 eetlepels oestersaus


Dep het vlees droog met keukenpapier en snij het in reepjes. Snij de bosuien in schuine stukjes. Pel en snij de knoflook, schil en rasp de gemberwortel. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin.

Verhit de wok en schenk de olie erin. Roerbak het vlees ca. 2 minuten op een hoog vuur. Voeg de gember, de bosui en de knoflook toe, schep alles nog eens goed om. Strooi het geroosterde sesamzaad erover. Serveer met rijst of noedels.

 

 

Gebakken rijst met kip en oesterzwammen
Hoofdgerecht 4 personen


300 g basmatirijst * 300 g kipfilet * 250 g oesterzwammen * zout * versgemalen peper * 300 g sugarsnaps * 6 bosuien * 1 rode peper * 2 eetlepels plantaardige olie * 0,5 theelepel trassi (garnalenpasta)

Kook de rijst in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet de rijst af en laat hem nog 10 minuten afgedekt staan. Roer de rijst los  met een vork. Snij de kipfilet en de oesterzwammen in repen. Bestrooi de kip met zout en peper. Maak de sugarsnaps schoon en blancheer ze in ruim water met zout in 2-3 minuten beetgaar. Snij de bosui in ringen. Halveer de peper overlangs, verwijder de zaadjes en snij hem in halve ringetjes.

Verhit de wok. Schenk de olie in de wok en bak de kipfilet ca. 4 minuten in de hete olie. Voeg de trassi en de oesterzwammen toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg de rode peper, de bosuien, de sugarsnaps en de rijst toe en roerbak alles nog 3-4 minuten. Lekker met ketjap manis en kroepoek.

 

Sesamspinazie
Bijgerecht 4 personen

1,5 kg spinazie * 1 teen knoflook * 1 theelepel sesamzaad * 2,5 eetlepel arachideolie * enkele druppels sesamolie * zout

Pel de knoflook. Verhit de wok op een hoog vuur. Rooster het sesamzaad al omscheppend tot de zaadjes gaan geuren en lichtbruin zijn. Schud ze op keukenpapier.

Verhit de olie in de wok en laat hem rondwalsen. Voeg een flinke hand gewassen spinazie toe en schep de spinazie door de hete olie. Voeg de rest van de spinazie in gedeeltes toe. Roerbak de spinazie heel kort tot de blaadjes bijna geslonken zijn. Pers de knoflook boven de pan uit en voeg het sesamzaad en de sesamolie toe. Bak alles nog 1 minuut al omscheppend en breng op smaak met zout.

 


Gewoon het leukste blad van Nederland