Eten & Drinken

Checklist: zo organiseer je een gezellige picknick!

Zaterdag 24 juni is het Nationale Picknickdag (ja die dag bestaat echt!). Helaas zijn de weergoden die dag niet goed gestemd, maar dat betekent niet dat we niet lekker een andere dag kunnen gaan! Wij geven je handvaten voor het organiseren van een zomerse picknick.

Wanneer?

Voor een picknick is het uiteraard fijn als het weer een beetje meezit. Je kunt het park inrennen met je picknick mand óf natuurlijk de hort op gaan. Ga bijvoorbeeld een dagje varen met een fluisterbootje. Dit kan op verschillende plaatsen in Nederland, waaronder Waterland of Giethoorn. Langs de route zijn vaak genoeg plekjes waar je even aan kan meren voor een picknick. Een fietstocht is ook leuk om te combineren met een picknick. Natuurmonumenten heeft de mooiste picknickplekjes in Nederland voor je op een rijtje gezet.

Zorg dat je dit in huis hebt om mee te nemen:

 • Picknick kleed 
  Handig zijn de speciale picknick kleden met een plastic onderlaag. Als je ondergrond dan nog een beetje vochtig is, blijft de bovenkant van het kleed, waar je op zit, lekker droog. 
 • Plastic bordjes, bestek en glazen
  Je kunt gaan voor handige weggooibestek en bordjes, óf voor speciaal plastic picknickbestek. Let erop dat broodjes of fruit snijden met dit bestek soms lastig gaat. Vergeet dus niet je snijmes mee te nemen. 
 • Koelbox/tas met koelelementen
  Je meegenomen eten en drinken wordt snel warm, een koelbox of koeltas met koelelementen is dan heel fijn. Drankjes zijn koel toch nét iets lekkerder! :-) 
 • Kurkentrekker en flesopener 
  Neem je een flesje wijn of biertje mee? Vergeet dan niet je opener of kurkentrekker.
 • Servetjes 
  Servetjes en natte doekjes zijn handig om bij de hand te hebben tijdens de picknick. Om even de toetjes en handjes schoon te vegen van de kinderen of omdat je zelf ook af en toe knoeit. :-) 
 • Afvalzak
  Voor de afval is het handig om een afvalzak mee te nemen, zodat je de picknickplaats weer netjes kan achterlaten. 
 • Bewaardoosjes
  Je (zelfgemaakte) hapjes kun je gemakkelijk meenemen in bewaardozen van bijvoorbeeld Curver of Tefal. Ook zijn de glazen 'mason jar' potjes ideaal voor het meenemen van je salade.
 • evt. wegwerpbarbecue, kussentjes, zonnebrandcrème, vermaak (boek, tijdschrift, spelletjes). 

 

Hapjes en drankjes

Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Kies er in ieder geval voor dat je hapjes hebt die koud ook lekker zijn om te eten. Je kunt van tevoren de keuken in gaan en zelfgemaakte hapjes maken, bijvoorbeeld zalmwraps, pannenkoeken of quiches. Houd je van een frisse salade? Deze kun je ook gemakkelijk meenemen in een maison jar. Bij weinig tijd zijn er genoeg andere oplossingen. Neem bijvoorbeeld vers stokbrood mee met verschillende soorten beleg en fruit, wat je thuis eventueel alvast snijdt en schoonmaakt. Soms is het toegestaan om in parken te barbecuen. Neem dan een wegwerpbarbecue mee en lees je nog even in hoe je een geslaagde barbecue organiseert. 

Voor de drankjes kun je denken aan lekker koud water, wijn, bier en bestaande sapjes, maar je kunt ook verse groenten en/of fruitsmoothies maken, deze Mango Sangria of zelfgemaakte ice tea. 

Geniet ervan! 


Gewoon het leukste blad van Nederland