100%NL Magazine voorbereid de weg op

De kou is in aantocht! Zorg ervoor dat je voorbereid de weg op gaat

Donkere dagen, guur weer, sneeuwbuien, vorst, ijzel… De winter vormt voor auto’s en automobilisten een behoorlijke uitdaging. Niet alleen als je op skivakantie gaat, maar ook gewoon in Nederland. De experts van BOVAG, waar ruim 5.000 autobedrijven bij zijn aangesloten, geven je graag wat tips, zodat je optimaal voorbereid de weg op kunt.

De juiste banden

Banden vormen het enige contact van je auto met het wegdek. Wanneer de temperatuur zakt onder de zeven graden Celsius is het aan te raden om winterbanden te gebruiken. Die zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden en voorzien van speciale groefjes, zodat je meer grip hebt op een koud of besneeuwd wegdek. Ga je op wintersport, dan zijn winterbanden vaak verplicht op de plaats van bestemming en de landen waar je doorheen reist met de auto. Minimaal vier millimeter profieldiepte is dan doorgaans ook voorgeschreven. Als je gedurende het jaar maar weinig kilometers rijdt, kunnen vierseizoenenbanden ook een uitkomst zijn. Laat je daarover goed adviseren door je autobedrijf.

Goed zicht

Ruitenwissers zijn in de Hollandse winters natuurlijk onmisbaar. Tegelijkertijd staan deze onderdelen ook steevast in de top-vijf van afkeurpunten bij de APK. Als de ruitenwissers strepen veroorzaken op de voorruit, of een raar geluid gaan maken, is het eigenlijk al te laat en zijn ze ruimschoots aan vervanging toe. Je hebt ze nodig om überhaupt iets te kunnen zien, dus verwaarloos ze niet!

Sterretjes

Als de ruitenwissers goed hun werk doen, is het uiteraard ook zaak dat de voorruit zelf helemaal in orde is. Scheuren in het glas beginnen meestal met een sterretje en grote verschillen tussen buiten- en binnentemperatuur kunnen dat proces versnellen. Bovendien kan zo’n beschadiging ervoor zorgen dat het lichtbeeld van tegenliggers vervormt. Als het sterretje kleiner is dan de afmeting van een 2 euromunt, kan jouw autobedrijf het vrij simpel repareren en dat voorkomt dus grotere schade. De meeste verzekeraars vergoeden die reparatie volledig.

Verlichting

De donkere dagen vereisen dat je autoverlichting in orde is. Niet alleen om zelf voldoende te kunnen zien tijdens het rijden, maar ook om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Bij moderne auto’s krijg je een waarschuwing op je dashboard als een lamp stuk blijkt en in tegenstelling tot oudere auto’s, is het niet zo eenvoudig meer om een lampje te wisselen. Neem dus direct contact op met het autobedrijf bij zo’n waarschuwing. Controleer tevens of bij automatische inschakeling van de verlichting ook de achterlichten branden!

Wintercheck

“Better safe than sorry!” Bij vrijwel alle autobedrijven kun je terecht voor een wintercheck van je auto. Voor een klein bedrag -en soms zelfs gratis- controleren de monteurs je auto van top tot teen op alle cruciale punten voor een veilige reis in de winter. Waar nodig, worden bijvoorbeeld ook vloeistoffen bijgevuld, zoals de ruitensproeiervloeistof met antivries.

Kijk voor meer informatie op www.bovag.nl!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bovag.