Nieuwe auto? Let op déze zaken voor je autoverzekering
Delen

Nieuwe auto? Let op déze zaken voor je autoverzekering

Overeenkomstig met je goede voornemens voor het nieuwe jaar gelijk een nieuwe gekocht? Of nu op jacht naar een nieuwe bolide? Lekker bezig! Denk dan ook goed na over de verzekering. Een nieuwe auto gaat namelijk gepaard met een nieuwe autoverzekering. Een nieuwe (elektrische) auto, of deze nou tweedehands is of splinternieuw, is een goede reden om je opties te bekijken. Hoe zorg je ervoor dat je niet verdrinkt in alle opties? In dit artikel geven we je vier praktische tips.

Tip 1. Welke dekking heb je verplicht nodig?

Als je een auto koopt ben je verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt in veel gevallen schade die je met je voertuig aan dat van anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is dus niet altijd gedekt. Daar kun je zelf voor zorgen door je verzekering uit te breiden. Heb je een gloednieuwe wagen gekocht? Dan kan het handig zijn om een All risk dekking af te sluiten. Deze uitgebreide verzekering vergoed in de meeste gevallen alle schade.

Heb je een tweedehands exemplaar op de kop getikt? Dan kan een WA Beperkt Casco of WA+ voldoende zijn. Met deze dekking zijn dan ook de meeste vormen van schade gedekt. Het is sowieso handig om de dagwaarde van de auto te achterhalen. Zo weet je zeker of hij het nog wel waard is om extra te verzekeren.

Tip 2. Let op het eigen risico

Als je je auto verzekert kun je meestal kiezen voor een eigen risico. Hiermee betaal je zelf een deel van de schade aan je wagen. Heb je een hoger eigen risico, dan is de premie in veel gevallen lager. Net als bij een zorgverzekering. Handig dus om hierop te letten, zeker als je geen brokkenpiloot bent.

Tip 3. Vergelijk de korting na schadevrije jaren

Rij je erg voorzichtig, of weet je van jezelf dat je meester bent achter het stuur? Dan is het handig om voor het afsluiten van een nieuwe verzekering te kijken naar de mogelijke kortingen die je kunt krijgen op schadevrije jaren. Voor elk jaar waarin je geen schade claimt, krijg je namelijk een extra schadevrij jaar en daarmee korting op je premie. Over het algemeen geldt dat hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe minder premie je uiteindelijk betaalt. Dit systeem staat bekend onder de naam bonus-malus.

Tip 4. Check pechhulp

Er kan altijd iets met je auto gebeuren. Daarom is het handig om te checken of er (gratis) pechhulp bij de verzekering is inbegrepen. Je staat er dan namelijk niet alleen voor als je schade hebt of onderweg pech krijgt. En dat is fijn, want zo kan je met een gerust hart op pad.

Delen