Algemeen

Het 'kleinemannensyndroom' bestaat echt!

Je hebt vast wel eens van het 'kleinemannensyndroom' gehoord. De Vrije Universiteit heeft hier onderzoek naar gedaan en het blijkt écht te bestaan!

Psycholoog Alfred Adler kwam voor het eerste met het kleinemannensyndroom. Hij was gespecialiseerd in het minderwaardigheidscomplex en het kleinemannensyndroom bleek hier een afgeleide van te zijn volgens hem. Adler noemde het toen echter niet het 'kleinemannensyndroom', maar: het Napoleoncomplex, omdat deze Franse generaal volgens hem het boegbeeld was van dit complex; zijn korte lengte zou hij willen compenseren door middel van macht, oorlog en veroveringen. 

Met behulp van een spel onderzocht de Vrije Universiteit het complex. Hiervoor werden 2-tallen gemaakt, waarvan één van de 2 een geldbedrag kreeg (18 tokens). Hierna werden de paren uit elkaar gehaald en moesten de mannen het geld delen met de ander. De persoon die het geld als eerste had gekregen mocht bepalen wie welk bedrag kreeg. Uit het onderzoek bleek dat hoe minder lichaamslengte iemand had, des te meer geld (tokens) hij voor zichzelf hield. De kleinere mannen, die een maximale lengte hadden van 1.70 meter, hielden 14 van de 18 tokens voor zichzelf en deelden de andere 4 tokens. Langere mannen deelden de helft van het totale aantal tokens en hielden de rest voor zichzelf. Opvallend was ook dat wanneer de kleinere mannen benadeeld werden, dat ze agressiever reageerden dan de mannen die een lengte hadden van rond de 2 meter. 

Kortom, volgens de onderzoekers is het complex bewezen, omdat de kleinere mannen hun dominantie dus duidelijk uiten door meer te willen bezitten en dus minder te delen. 

Bron: Viva


Gewoon het leukste blad van Nederland