Algemeen

Zo houd je grip op je vakantiebudget - 10 tips!

Bijna alle Nederlandse vakantiegangers geven tijdens hun vakantie weleens meer uit dan gepland. Ruim 80 procent bepaalt voor vertrek hoeveel zij maximaal willen uitgeven, maar 85 procent van de vakantiegangers overschrijdt het budget op de plaats van bestemming. Wij geven je wat tips om binnen je vakantiebudget te blijven. 

Vóór je vakantie

1. Is de vakantie al geboekt of wacht je op een scherpe last minute? De laatste scheelt vaak veel geld, en is ideaal als je niet per se een bepaalde accommodatie of locatie voor ogen hebt. Ook vroegboekkorting is vaak de moeite waard, vooral als je houdt van vooruitplannen. 

2. Let bij het boeken van je vakantie op de extra kosten. Met de caravan naar de camping lijkt goedkoper, maar hier komen vaak extra kosten bij, zoals hoog benzineverbruik, verzekering, stallingskosten enz. Vooral de eerste keer naar de camping kan oplopen, door alle spullen die je nodig hebt voor het kamperen. Dit geldt ook voor verre reizen. Inentingen, transfer kosten (vervoer van vliegveld naar het hotel) en excursies zijn kosten waar je misschien nog niet direct aan denkt tijdens het boeken, maar die toch flink kunnen oplopen.  

3. Beslis voordat je de vakantie daadwerkelijk boekt hoeveel je hieraan wilt uitgeven. Kijk eens terug hoeveel je aan eerdere vakanties heb uitgegeven en hoeveel je op locatie besteed hebt (terug te vinden, wanneer betaald is met pinpas). 

4. Probeer vóór je vakantie iets te besparen, zodat je op vakantie wat meer budget te besteden hebt. Kijk eens naar je maandelijkse uitgaven. Een keertje minder uit eten, minder luxe boodschappen in het weekend, geen A-merken, maar huismerken of winkelen bij de goedkopere supermarkt kan al flink schelen.

5. Zijn er uitgaven die je tijdens je vakantie kunt stopzetten? Denk hierbij aan abonnementen van bijvoorbeeld de sportschool, de krant of je mobiele telefoon (internet). Schakel ook zoveel mogelijk apparaten uit, zoals je koelkast (spullen kun je lekker meenemen voor onderweg).

6. Bij benzinestations is het eten en drinken best prijzig. Neem daarom in de koeltas of koelbox genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Een thermoskan koffie, flesjes en pakjes drinken, broodjes en lekkere snacks voor tussendoor.

Tijdens de vakantie

7. Het is lastig om tijdens de vakantie constant je budget in de gaten te houden. Bepaal eens een richtbudget per dag en probeer je hier aan te houden. 

8. Houd eens al je uitgaven bij in een notitie in je telefoon of klein notitieboek. Vergeet dan ook niet de kleine uitgaven, want deze lopen na enige tijd ook best op. Je kunt zo later eens terugkijken wat je daadwerkelijk uitgeeft. 

9. In plaats van dure ijscoupes en drankjes op het terras kun je ook eens een supermarkt in lopen. Sla hier flesjes drinken in en kies een doos met de lekkerste ijsjes en eet die samen in een parkje of aan de boulevard op. 

10. Pinnen in Europa kan vaak zonder extra kosten, maar in landen buiten Europa (Thailand bijvoorbeeld) moet je soms extra betalen voor iedere pintransactie. Één keer een groter bedrag pinnen en daarna contant betalen is dan een slimme optie. Betalen met een creditcard kost vaak ook iets extra per transactie. 

 

Bronnen: GWK Travelex, Geldenrecht.nl


Gewoon het leukste blad van Nederland