100%NL Magazine Jutta Leerdam
Zie ook:
Delen

Jutta Leerdam neemt groot en moeilijk besluit: ‘Vaak stressvol, soms eenzaam’

Jutta maakte onlangs bekend niet langer te gaan schaatsen voor Jumbo Visma. Nu vertelt zij over haar toekomstplannen.

Breuk

Vorige maand maakten Jutta Leerdam en haar voormalig schaatsteam Jumbo Visma bekend niet met elkaar verder te gaan. ‘Ik wilde even laten weten dat ik komend seizoen niet in het geel zal schaatsen. Ik heb op dit moment in mijn carrière iets anders nodig. Ik had een paar moeilijke weken om hierover na te denken, aangezien het twee jaar voor de Olympische Spelen is. Ik heb echter altijd mijn gevoel, instinct en hart gevolgd en weet wat ik hierna wil doen. Ik wil de sponsors bedanken, al mijn coaches en vooral Jac, al mijn fysio’s, mijn teamgenoten. Ik heb een geweldige tijd gehad met jullie. Het is tijd voor iets anders’, schreef zij.

Stressvol en eenzaam

Over de toekomstplannen van Jutta werd veel gezegd en geschreven, maar niemand wist het zeker. Nu liet Jutta zelf van zich horen. In een lang stuk tekst vertelt zij openhartig wat haar plannen zijn. ‘Ik heb de afgelopen twee maanden veel getwijfeld, afgewogen en geprobeerd in bepaalde structuren te passen. Deze week stond ik op het punt te kiezen. Het was 50/50. Elke route heeft zijn voor- en nadelen. Elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleek ik met een individuele route. Een route met mensen waarin ik geloof is iets wat ik niet kan loslaten.’

‘De media brachten al dat ik bij Team IKO zou aansluiten. Daar waren we ook dichtbij. Toch, onderaan de streep nam het uiteindelijk meer van mij dan wat ik terugkreeg. En dat is voor beide partijen oké. Ik dank alle ploegen waar ik mee heb gesproken en die hebben geprobeerd om het op hun manier werkbaar te maken. Een individuele route is niet altijd leuk. Het is vaak stressvol, het is soms eenzaam, maar als ik win, is het het waard. Als ik het doe, doe ik het goed. High risk, high reward’, aldus Jutta.

‘Uiteindelijk is deze sporttechnische route voor mij het beste in dit pre-olympische seizoen. Ik wil leren, investeren en terug naar waar ik vandaan kom. Keihard werken en uit m’n comfort-zone. Lukt dat niet, dan heb ik wel mijn gevoel gevolgd en kijk ik als ik hopelijk heel oud mag worden terug op een carrière waar ik trots op ben. En dat is voor mij het meest waardevolle. Er zijn te veel signalen dat dit is wat ik wil. Dus ik ga het gewoon doen.’ Wat een onwijs dapper besluit van Jutta. Wij blijven haar volgen.

Bron en Beeld: Instagram Jutta Leerdam

Delen

Meer over Jutta Leerdam

Jutta Leerdam neemt groot en moeilijk besluit: 'Vaak stressvol, soms eenzaam'
Jutta Leerdam neemt groot en moeilijk besluit: ‘Vaak stressvol, soms eenzaam’
Jutta Leerdam emotioneel om vreselijke ziekte van haar moeder: 'Nooit over verteld'
Jutta Leerdam emotioneel om vreselijke ziekte van haar moeder: ‘Nooit over verteld’
FOTO'S: Jutta Leerdam deelt beelden van gender reveal party
FOTO’S: Jutta Leerdam deelt beelden van gender reveal party
Lees alle artikelen over Jutta Leerdam