Wonen & Leven

Column - Jan Dulles is dankbaar

Waar hebben wij dat aan te danken?

''Voor onze theatershow 7 zit ik, in m’n eentje in een hotelkamer in Rotterdam, na te denken over geluk. 7 is immers het geluksgetal. Waarom eigenlijk? Ons album heet 7 omdat het ons zevende album is en onze zevende theatertour daar achteraan komt. Thema’s als ‘de zeven zonden’ konden we daardoor natuurlijk dankbaar gebruiken en ook het thema ‘geluk’ is iets dat vaker in onze teksten voorkomt. Wat is geluk? Het is een gevoel dat niet in een paar zinnen kan worden omschreven, maar wel in duizend liedjes. Soms moet je juist het gevoel van ongelukkig zijn een tijdje meemaken om te weten wat geluk is. Onbeperkt stof tot nadenken hier in m’n hotelkamer, met een raam van zeven bij zeven op de zevende verdieping, met zeven zonnen aan de hemel die me een fantastisch uitzicht bieden over de hele stad.

Eerst even de nieuwspagina’s bekeken die me ten eerste meldden dat het vandaag een extreem warme winterdag is. Dat zal door die zeven zonnen komen. Verder berichten over het Vrienden van Amstel-spektakel. Wij zijn onderdeel van dit grootste feest van het jaar in ‘de grootste kroeg van Nederland’. Wij, de 3JS uit Volendam. Zeven jaar geleden stonden we hier voor het eerst en toen dachten we ook al bij onszelf: ‘Waar hebben we dit aan te danken?’ Moest het zo zijn allemaal? Dan maar zweverig, maar ‘waarom wij?’. Waarom niet honderden andere talentvolle mensen in Nederland die net zo hard vechten voor zo’n plekje? Daar komt dan toch de ‘Factor Geluk’ bij kijken. En zo hangen we daar negen dagen rond, backstage waar het iedere avond na de show losbarst in jamsessies van artiesten uit verschillende hoeken van de Nederlandse muziek scène die uiteindelijk allemaal hetzelfde denken: ‘Waar hebben we dit aan te danken?’ Rob de Nijs, 73 jaar oud, die drie van de oudste Nederlandse feestliedjes zingt waarbij de zaal iedere keer verandert in een grote carnavalsoptocht.

Nielson, die na een talentenjacht nooit meer van de radio weg is geweest, zet iedere avond de zaal op z’n kop als-ie met Thomas Acda z’n ‘sexy als ik dans’ doet. Acda die ook met collega De Munnik nog één keer z’n muzikale kunstje laat zien omdat-ie eigenlijk gestopt is met zingen, omdat hij tegenwoordig liever acteur wil en kan zijn. De band Di-rect die zingend en spelend, hangend aan kabels uit het dak komt. De band die ten dode opgeschreven was na het vertrek van ex-zanger Tim en als een wonder Marcel Veenendaal op hun pad kreeg, die zich profileerde tot de beste frontman van Nederland. Guus Meeuwis, die de verwondering eigenlijk al voorbij is. Die ene ‘nacht die je normaal alleen in films ziet’ is z’n hele leven geworden. Claudia de Breij die iedere avond met de twinkeling in haar ogen midden in de zaal ‘mag ik dan bij jou’ zingt waarbij 15.000 mensen haar woord-voor-woord meehelpen. ‘Ik loop iedere keer weer van dat podium af alsof ik in een droom zit’, zei ze me een paar dagen geleden. Waar hebben we het aan te danken? Rapper Typhoon die met z’n intelligente teksten en opzwepende muziek de avond een Caribische tint geeft, weet ook al een hele tijd niet wat ’m allemaal overkomt. En Kenny B - de Bob Marley van Suriname. Ooit soldaat in het leger van Ronnie Brunswijk en vredesonderhandelaar die als politieke vluchteling naar Nederland kwam - die ons tegenwoordig allemaal sommeert ‘Nederlands te praten’. En wij zingen mee… Want ‘iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’. Zo eindigt het iedere avond eensgezind. Nadat we hebben ‘geproost’ met Guus en ‘gedanst op de vulkaan’ met De Dijk, staan we daar. Ook met die andere twee Volendammers die net als wij ooit op de trein van Jan Smit sprongen. Waar hebben we het aan te danken? ‘Kijk omhoog naar de zon en zoek niet naar een antwoord…’.''

Theatertour 7 van 3JS is tot en met mei te zien in de Nederlandse theaters. Check www.ntk.nl voor tickets. 

 

 


Gewoon het leukste blad van Nederland