Wonen & Leven

Dit is de reden waarom je iemands naam niet kunt onthouden!

Hoe vaak heb je al niet in de volgende situatie gezeten: Je bent op een gezellig feestje, ontmoet nieuwe mensen, kletst gezellig wat en komt ze de volgende dag tegen in de supermarkt. Enthousiast begroeten ze je en op het moment dat jij dat ook wilt doen bedenk je dat je geen idee meer hebt hoe deze persoon nou ook al weer heet. Was het nou Tom of Piet, of toch Boris!?

Vaak vinden mensen het vergeten van een naam een vervelend gevoel. Je was namelijk echt wel geïnteresseerd, maar bent het oprecht vergeten. Volgende keer hoef je jezelf hier niet meer voor te schamen, want je kunt er namelijk niets aan doen.

Volgens Dokter David Ludden is het evolutionair bepaald dat mensen hun ‘soortgenoten’ eerder herkennen aan het gezicht dan aan een naam. Dit zelfde geld voor het bedenken waar je iemand ook al weer van kent. Je weet namelijk nog wel dat je iemand kent, maar niet waarvan. In ons brein linken we mensen niet snel aan een naam of plek, maar aan hun uiterlijk.

Dit komt omdat namen en plekken niet specifiek bij een bepaald persoon horen. Het is volledig willekeurig. Bijna niemand met dezelfde naam, ziet er namelijk ook hetzelfde uit. Dat maakt het voor het brein dus zo lastig om een naam aan een persoon te koppelen. Bij producten kunnen mensen dat dan weer wel. Bij bijvoorbeeld een banaan, denk je gelijk aan een soort fruit, omdat bananen altijd (ongeveer) dezelfde vorm hebben.

Dus de volgende keer dat jij iemands naam niet meer weet, is het echt niet erg om het nog eens te vragen. Grote kans dat diegene jouw naam namelijk ook niet meer precies weet.


Gewoon het leukste blad van Nederland